Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ένας μύθος..που ακούει στο όνομα Sema Yildiz στη Θεσσαλονίκη 3-4/12/2011

Διήμερο Σεμινάριο Turkish Belly Dance & Turkish Roman/Gypsy Dance με τη διάσημη τουρκάλα χορεύτρια και δασκάλα Sema Yıldız στο Εργαστήρι Χορού της Kοιλιάς «AL NUR» στις 3-4 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστήρι Χορού της Kοιλιάς «AL NUR»

Αμβροσίου 5 Κέντρο/Θεσσαλονίκη

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής : 2310532252 info@nefes.gr , website: www.nefes.gr

Γεννήθηκε στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης. Τη δεκαετία του 60’ στην Τουρκία οι ινδικές ταινίες της εποχής ήταν της μόδας . Το μικρό κορίτσι που αργότερα θα γινόταν γνωστό με το καλλιτεχνικό τού όνομα Sema Yıldız, στόλιζε το κεφάλι του με τούλια σαν την πρωταγωνίστρια αυτών των ταινιών Nargis, τραγουδούσε τα τραγούδια της και χόρευε ανάμεσα στα δένδρα στον κήπο του σπιτιού του. Όταν μετακόμισε μαζί με την οικογένεια της στο καινούριο τους σπίτι στην Karagümrük, κολλούσε στα χέρια της κέρματα , μάζευε τη φούστα της στη μέση και χόρευε με τις τσιγγάνες φίλες της. Σε αυτήν τη περιοχή τα σπίτια ήταν ανοιχτά στο κοινό, ενώ τα κορίτσια χόρευαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έπαιζαν μουσική. Μία μέρα που χόρευε πάλι μαζί με τη ζωντανή ορχήστρα, την ανακάλυψε ο μάνατζερ Sadri Bey, ήταν 13 ετών. Η πρώτη της στολή ήταν μία Bella. Στα χρόνια που ακολούθησαν χόρεψε σε αμέτρητες μουσικές σκηνές και συνεργάστηκε με πολλούς μαέστρους. Με το ξεχωριστό ινδικό-τούρκικο της στυλ είχε καθιερωθεί στα μεγαλύτερα κέντρα της Πόλης. Συνεργάστηκε με τον μεγάλο τούρκο τραγουδιστή Zeki Müren. Άρχισε να παίζει στις τουρκικές ταινίες που έκαναν οι διάσημοι σκηνοθέτες της εποχής όπως οι Ümit Utku και Türker İnanoğlu.

H Αμερικανίδα δασκάλα χορού Magaña Baptiste , ιδρυτής της San Francisco Royal Academy of Belly Dance της παλιότερης σχολής χορού της Ανατολής στο San Francisco, ερευνώντας σε όλη τη Μέση Ανατολή το χορό της κοιλιάς και έχοντας γνωρίσει όλες τις γνωστές δασκάλες, αναφέρει για την Sema Yıldız : « είναι δύο διαφορετικά πράγματα το να χορεύεις και το να διδάσκεις χορό. Όλοι μπορούν να χορέψουν ή να μάθουν όμως το να διδάξεις χορό είναι μία άλλη δουλειά και αυτήν τη δουλειά η Sema Yıldız την ξέρει πολύ καλά.»

Το 1979 έπαιξε στη τελευταία της ταινία "Ferhat ile Şirin" μαζί με τη διάσημη πρωταγωνίστρια του τουρκικού κινηματογράφου Türkan Şoray. Εκτός από την Πόλη, χόρεψε στη Συρία, στο Ιράν και σε δέκα τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών το Βέλγιο, Γερμανία , Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία κ.α.

Από το 1994 διδάσκει χορό σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις μαθήτριες της βρίσκονται και φτασμένες χορεύτριες όπως η διάσημη αμερικανίδα Eva Çernik.

Πάρτε μια ιδέα εδώ.

Το Εργαστήρι Τεχνών & Πολιτισμού "Nefes" για να τιμήσει τη μεγάλη δασκάλα Sema θδιοργανώνει μια βραδιά χορού την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στις 10 μ.μ. συμμετέχουν πόλλες χορεύτριες από τη Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εργαστηρίου Τεχνών & Πολιτισμού " Nefes" στο κεντρό της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου